Hoe kan ik automatisch beoordelingsverzoeken versturen aan mijn klanten?

Automatische beoordelingsverzoeken worden gegenereerd naar aanleiding van events. Met behulp van uitnodigingsvoorwaarden kun je instellen wanneer de beoordelingsverzoeken precies worden verstuurd.

In dit artikel leggen we uit waarom het gebruik van automatische beoordelingsverzoeken handig is en hoe je deze functionaliteit optimaal kunt inrichten.

Vanwege de AVG ben je verplicht om toestemming van ontvangers te vragen voordat je automatisch beoordelingsverzoeken verstuurt. Zie voor meer informatie ons artikel Toestemming voor beoordelingsverzoeken.

Wat zijn de voordelen van automatische beoordelingsverzoeken?

Automatische beoordelingsverzoeken bieden een groot voordeel ten opzichte van handmatig verstuurde beoordelingsverzoeken: je hoeft voor ieder soort beoordelingsverzoek maar één keer een uitnodigingsvoorwaarde op te stellen. Vanaf dat moment wordt de verzending van beoordelingsverzoeken automatisch afgehandeld door de betreffende regel.

Wanneer je een uitnodigingsvoorwaarde aanmaakt, moet je de verzendingstermijn instellen. Dit is de tijdsduur die je wilt laten verstrijken na het optreden van een gebeurtenis of 'event' en het versturen van het beoordelingsverzoek. Deze parameter heeft een aanvullende waarde waarmee je verschillende termijnen voor verschillende events kunt instellen. Soms is het handig om direct na plaatsing van een bestelling een beoordeling aan te vragen; in andere gevallen is het beter om enige tijd te wachten, zodat de klant meer gedetailleerde feedback kan afgeven.

Hoe werken automatische beoordelingsverzoeken?

Het verzenden van automatische beoordelingsverzoeken wordt altijd getriggerd door een event. Enkele voorbeelden van events zijn:

• Event Checkout: Een klant bestelt het product via jouw kanaal (webshop). Hij/zij heeft het bestelproces met succes afgerond.
  • Event Delivery (binnenkort beschikbaar): Een klant heeft zijn/haar bestelde product ontvangen.
  • Event Return (binnenkort beschikbaar): Een klant retourneert het bestelde product.

Je vindt je events door op "Automatisering" in het linkermenu of op het tabblad "Events" in het bovenste menu te klikken.

Als je alle events deactiveert, stopt de automatische verzending van beoordelingsverzoeken.

Hoe stel ik geautomatiseerde beoordelingsverzoeken in?

Er zijn 2 stappen nodig om het verzenden van beoordelingsverzoeken te configureren. Eerst maak je uitnodigingsvoorwaarden aan en vervolgens activeer je de gewenste voorwaarden. Zo kun je verschillende voorwaarden aanmaken en deze naar wens activeren of deactiveren met één muisklik.

Stap 1: een beoordelingsvoorwaarde aanmaken

Via het menuonderdeel Automatisering kun je beoordelingsvoorwaarden opstellen:

1. Klik op "Automatisering" in het linkermenu.
  2. Klik op "Beoordelingsvoorwaarden" in het bovenste menu.
  3. Klik rechts op de blauwe knop "Nieuwe regel toevoegen". Er wordt een pop-upvenster geopend.

In het pop-upvenster staan alle onderdelen die je kunt instellen:

1. Naam beoordelingsvoorwaarde: de naam die je de voorwaarde wilt geven.
  2. Event: het event dat het verzenden van de beoordelingsverzoek activeert. Op dit moment is alleen het eventtype Checkout beschikbaar.
  3. Event: de naam van het geselecteerde event.
  4. Verzendtermijn: het aantal dagen na het event waarna de beoordelingsverzoek moet worden verstuurd.
  5. Tijd: het tijdstip van de dag waarop de beoordelingsverzoek aan de klant moet worden gestuurd.
  6. E-mailsjabloon: het e-mailsjabloon dat je voor je beoordelingsverzoek wilt gebruiken. Momenteel is alleen de Geoptimaliseerde e-mailsjabloon beschikbaar.
  7. Vragenlijstsjabloon: het vragenlijstsjabloon dat je wilt gebruiken voor de beoordelingsverzoek. Op dit moment is alleen het Geoptimaliseerde vragenlijstsjabloon beschikbaar.

Klik nadat je de gewenste instellingen hebt gedaan op de knop "Opslaan". Je nieuwe voorwaarde verschijnt in de lijst.

In het artikel
Wat kun je doen met geoptimaliseerde vragenlijstsjablonen? vind je gedetailleerde informatie over de lay-out van de verschillende vragenlijsten.

Stap 2: de beoordelingsvoorwaarde activeren

Als je één of meer voorwaarden hebt gemaakt, kun je deze activeren.

1. Klik op "Beoordelingsverzoeken" in het linkermenu.
  2. Klik op "Beoordelingsvoorwaarden" in het bovenste menu.
  3. Klik op de activeringsknop  in de kolom "Actief voor kanaal" (Activeringsknop inactief). De knop wordt nu groen (Activeringsknop actief) en de voorwaarde is geactiveerd voor het geselecteerde kanaal (webshop).

Er kan slechts één voorwaarde actief zijn. Als een voorwaarde wordt geactiveerd, wordt een andere eventueel actieve voorwaarde gedeactiveerd. De voorwaarde is van toepassing op alle kanalen maar kan worden geactiveerd per kanaal, dit omdat verschillende kanalen verschillende actieve voorwaarden kunnen hebben.

Zodra de regel actief is, worden beoordelingsverzoeken automatisch naar je klanten gestuurd op basis van de voorwaarden die je hebt opgesteld en geactiveerd. Elke voorwaarde wordt geactiveerd door het event dat hiervoor is ingesteld. De regels zijn eveneens van toepassing als je de Reputation Manager gebruikt; onze tool om ook beoordelingen op andere platformen te verzamelen, zoals Trustpilot, voor een optimale en waarheidsgetrouwe digitale reputatie op het hele internet.

Tip: met onze Reputation Manager kun je moeiteloos en automatisch klanten uitnodigen om beoordelingen op andere beoordelingsplatformen, zoals Trustpilot, af te geven. Je kunt daarbij precies aangeven welk percentage beoordelingsverzoeken je wilt versturen voor Trusted Shops, en welk percentage voor externe beoordelingsplatformen. Hier vind je meer informatie over de functionaliteiten van de Reputation Manager:
De Reputation Manager – alles wat je moet weten

Ontvangen klanten niet te veel beoordelingsverzoeken als er meerdere interfaces worden gebruikt?

We hebben al een heel arsenaal aan voorwaarden om te voorkomen dat klanten te vaak e-mails van ons ontvangen. Hiervoor hebben we bijvoorbeeld een 'anti-spam'-voorwaarde, en het aantal beoordelingsverzoeken kan worden beperkt. Deze voorwaarden worden continu verder ontwikkeld en bijgesteld.