Trusted Shops gebruiken met PrestaShop (vanaf versie 1.6)

Een aanwijzing vooraf: om de actuele Trusted-Shops-plug-in voor PrestaShop vanaf 1.6 te kunnen gebruiken, moet de versie die je gebruikt nieuwer zijn dan versie 5.5; het versiegetal moet dus hoger liggen. Als je niet weet welke PHP-versie je winkelsoftware gebruikt, kun je dit opzoeken in de backend van PrestaShop. Klik hiervoor eerst in het hoofdmenu aan de linkerkant van het scherm op het menupunt “Advanced Parameters”. Kies in het menu dat wordt geopend vervolgens “Information”. In het overzicht dat verschijnt kun JE de PHP-versie inzien onder “Server information”.

Als je een oudere PHP-versie dan 5.5 gebruikt en deze ook niet kunt updaten, kun je hier een oudere versie van de plug-in downloaden. Bovendien staat hier een passende integratiehandleiding voor je klaar. Heb je een nieuwere PHP-versie, volg dan de onderstaande handleiding.

Installatie

Meld je aan via de PrestaShop-backend. Klik in het hoofdmenu aan de linkerkant van het scherm eerst op “Modules” (01_16x16.png) en vervolgens in het menu dat opent op “Module Catalog” (02_16x16.png). Er wordt nu een nieuw overzicht geopend. Voer “trusted” in in het zoekveld (03_16x16.png) en klik op de blauwe button “Search”. Nu verschijnt de Trusted Shops-plug-in met de naam “Trusted Shops Reviews Toolkit”. Klik op de Button “Install” (04_16x16.png) die bij deze plug-in hoort.

De installatie van de plug-in is nu gestart. Wanneer de installatie met succes is voltooid, verschijnt rechtsboven op het scherm een opmerking in groen waarmee je wordt geïnformeerd dat de installatie is voltooid.

Klik daarna op de button “Configure” om naar de configuratie te gaan.

Als de Trusted-Shops-plug-in met succes is geïnstalleerd, krijgt deze ook een eigen menupunt onder het hoofdmenupunt “Modules”. Als je op “Trusted Shops Reviews Toolkit” klikt, kom je direct in het inloggedeelte van de plug-in waar je met de configuratie kunt beginnen.

Configuratie

Je hebt de Trusted-Shops-plug-in met succes in PrestaShop 1.6 geïnstalleerd. Hieronder leggen we uit, hoe je de Trustbadge® technologie kunt weergeven en naar wens kunt configureren:

Trustbadge tonen, kopersbescherming integreren en shopbeoordelingen verzamelen

Met de unieke Trustbadge-technologie verzamel en beheer je heel eenvoudig klantbeoordelingen en laat je ze zien in de webshop. Daarnaast vereenvoudigt dit de integratie van het keurmerk, waarmee je de kopersbescherming kunt aanbieden.

Houd je inloggegevens voor je My Trusted Shops-account bij de hand voor de aanmelding.

Het overzicht “Shops Configuration“ wordt geopend. De velden in dit overzicht zijn al ingevuld, ook als je eventuele meertalige shops of subshops correct hebt geconfigureerd in je PrestaShop-backend. Klik op de button “Edit” om te beginnen met de configuratie van de betreffende webshop.

In de volgende stap moet je het geselecteerde Trusted Shops ID koppelen met een van de webshops die je bij PrestaShop hebt ingericht.

Je vindt je Trusted Shops ID (beginnend met X...) in je dashboard in de backend My Trusted Shops. Log daarvoor eerst hier in bij My Trusted Shops. Na het aanmelden wordt je direct naar het dashboard geleid. In de rechter kolom van het dashboard zie je een lijst met webshops die bij Trusted Shops zijn aangemeld, met het betreffende Trusted Shops ID.

Klik nu in de plug-in op het vervolgkeuzelijst onder “PrestaShop Shop / Language” en selecteer de webshop die bij het Trusted Shops ID hoort.

Klik vervolgens op de knop “Save”.

Je komt nu op de startpagina van de Trusted Shops plug-in waar je kunt zien welke configuratiestappen nog openstaan voor de geselecteerde webshop.

Klik op “My SEO profile” in het gele kader om rechtstreeks naar het beoordelingsprofiel te gaan.

Klik eerst op het tabblad “Service Reviews”.

In het gedeelte “Configure your Trustbadge” kun je de Trustbadge activeren en aanpassen aan jouw behoeften. Klik eerst op de button “Yes” bij “Display the Trustbadge on all pages” om de Trustbadge te activeren. Vervolgens kun je de Trustbadge configureren.

De uitgebreide configuratie biedt meer mogelijkheden, maar hiervoor is ook meer kennis van het werken met code vereist.

Onder “Display mode” kun je aangeven of de Trustbadge met of zonder beoordelingssterren moet worden weergegeven.

De Trustbadge wordt standaard rechtsonder in je webshop getoond. Door een aantal pixels in te voeren in het veld “Vertical offset” kun je de Trustbadge omhoog verschuiven langs de rechterrand van het scherm. Klik ten slotte op “Save and stay” om de aanpassingen toe te passen. Op die manier blijf je in het overzicht, zodat je verdere configuratiestappen kunt uitvoeren.

Test echter eerst de werking van de Trustbadge. Plaats daartoe een testbestelling in je webshop. Als na het plaatsen van de bestelling, op de bedankpagina, de zogenoemde Trustcard rechtsonderin verschijnt, is de Trustbadge succesvol geïntegreerd in de webshop. Er worden shopbeoordelingen verzameld en de kopersbescherming kan geactiveerd worden na het afronden van de audit.

Shop Review Sticker met beoordelingen tonen

Om de verzamelde shopbeoordelingen prominent in je webshop te laten zien, kun je aanvullend de Shop Review Sticker van Trusted Shops integreren.

Ga desgewenst op het tabblad “Service Reviews” naar het gedeelte “Review Sticker”. Activeer nu de selectie “Display Shop Reviews Sticker” door op “Yes” te klikken.

Nu wordt de Shop Review Sticker getoond in de sidebar van de categoriepagina's van je webshop.

Hebben je categoriepagina's geen sidebar? Gebruik dan de uitgebreide configuratie in de plug-in en wijs daar het element van je webshop toe, waar de Shop Review Sticker moet worden getoond.

Nadat je de Shop Review Sticker hebt geactiveerd zoals hierboven beschreven, wordt een menu geopend waarin je de weergave van de Shop Review Sticker kunt aanpassen.

Kies in het menu onder “Font” het gewenste lettertype en geef onder “Number of reviews displayed” aan hoeveel beoordelingen je wilt laten rouleren; vijf is het maximale aantal. Onder “Minimum rating displayed” kun je bovendien bepalen vanaf welk minimumcijfer beoordelingen moeten worden getoond van 1 voor 'slecht', tot 5 voor 'uitstekend'.

Verder kun je de achtergrondkleur van de Shop Review Sticker aanpassen aan de stijl van je webshop. Voer daartoe of de hexadecimale waarde van de betreffende kleur in, of klik op de gewenste kleur in het kleurselectieveld. Klik “Save and stay” om de wijzigingen op te slaan.

De uitgebreide configuratie biedt meer mogelijkheden maar hiervoor is ook meer kennis van het werken met code vereist.

Productbeoordelingen verzamelen en tonen

Als je niet alleen shopbeoordelingen, maar ook productbeoordelingen wilt verzamelen en tonen, ga dan nu naar het tabblad “Product Reviews”. Activeer hier de functie “Collect product reviews” door op “Yes“ te klikken.

De onderdelen “Product Reviews”, “Product Review Stars” en “MPN PrestaShop field” worden geopend.

Productbeoordelingen

Wil je productbeoordelingen tonen op de productpagina's van je shop, activeer dan de functie “Display product reviews in an additional tab” door op “Yes“ te klikken.

De verzamelde productbeoordelingen worden daardoor op een extra tabblad op de productpagina getoond.

Door de activering van de productbeoordelingen wordt bovendien een menu in de plug-in geopend, waarmee je de weergave van de beoordelingen naar wens kunt configureren.

Je hebt de mogelijkheid om de kleuren van het kader, de beoordelingssterren en de achtergrond aan te passen aan het ontwerp van je webshop. Voer hiertoe direct in het invoerveld de hexadecimale waarde in of kies de gewenste kleur door in het kleurselectieveld te klikken. Daarnaast kun je met het invoerveld “Reviews tab name” bepalen welke naam op de tab op de productpagina's staat (bijv. „Dit zeggen onze klanten”).

De uitgebreide configuratie biedt meer mogelijkheden, maar hiervoor is ook meer kennis van het werken met code vereist.

Productbeoordelingssterren

Met de Trusted-Shops-plug-in kun je op de productpagina onder de naam van het product de bijbehorende beoordelingssterren tonen.

Activeer desgewenst de functie “Display rating stars below product title” door op “Yes” te klikken.

Hierna heb je de mogelijkheid om de beoordelingssterren van de productbeoordelingen naar wens te configureren.

Daarnaast kun je de kleur en afmetingen van de beoordelingssterren (in px) en de fontgrootte individueel instellen. Daarnaast kun je bepalen dat de beoordelingssterren niet worden getoond als er nog geen beoordeling is afgegeven voor het product. Activeer hiertoe de functie “Hide sticker if empty” door op “Yes“ te klikken.

De uitgebreide configuratie biedt meer mogelijkheden, maar hiervoor is ook meer kennis van het werken met code vereist.

PrestaShop-veld voor MPN

Om je productbeoordelingen weer te geven in Google Shopping, moet je eerst hier de optie “Google-integratie” activeren in je My-Trusted-Shops-account.

Als je je productbeoordelingen wilt tonen in Google Shopping, kun je hier de producteigenschap die moet worden gebruikt voor de parameter MPN vastleggen. Alle overige noodzakelijke parameters zoals GTIN en Brand worden door PrestaShop voorzien van standaard velden. In de meeste gevallen kan hier de vooraf ingestelde optie worden gebruikt.

Zorg ervoor dat de GTIN, de brand en de MPN correct zijn als je je productbeoordelingen in Google Shopping wilt laten zien.

Handmatige beoordelingsverzoeken

Met behulp van de Trusted Shops plug-in kun je bovendien handmatig beoordelingsverzoeken versturen voor bestellingen die tot maximaal zes maanden geleden zijn geplaatst.

Om deze functie te gebruiken binnen ons nieuwe beoordelingsplatform eTrusted, moet je deze eerst gratis laten activeren. Neem daarom eerst contact op met members@trustedshops.com voordat je deze feature gebruikt. Na de activering door Trusted Shops kun je aan de hand van deze handleiding de gewenste instellingen doen.

Door gebruik te maken van deze functie bevestig je dat je voorafgaand toestemming van je klanten hebt gekregen om hun gegevens aan Trusted Shops te verzenden voor het versturen van beoordelingsverzoeken per e-mail.

Roep hiertoe op het tabblad “Invites” het betreffende menu op en klik daar op de button “Send invite emails to customers who have already placed an order”.

Je wordt vervolgens doorgestuurd naar het overzicht “Select orders”.

Daar kun je bepalen voor welke periode de bestellingen moeten worden geselecteerd. Als je de optie “Productbeoordelingen” hebt geboekt, kun je daarnaast bepalen of de beoordelingsverzoeken alleen voor de webshop of ook voor de bestelde producten moet worden verzonden. Ten slotte moet je nog aangeven welke status de bestellingen waarvoor je beoordelingsverzoeken wilt versturen, moeten hebben. Klik nadat je alles naar wens hebt ingesteld op “Next”.

Daarna krijgt u een overzicht van alle bestellingen die overeenkomen met de door u ingestelde criteria. Controleer de lijst en wis evt. bestellingen waarvoor je geen beoordelingsverzoeken wilt versturen. Klik vervolgens op “Next”.

Je wordt vervolgens doorgestuurd naar de stap “Send Invite Emails”. Klik hier op “Send” om je ondubbelzinnige toestemming voor de verzending te geven. De beoordelingsverzoeken worden nu verstuurd.

Je ontvangt vervolgens een melding, hoeveel e-mails zijn verstuurd.

Multishops met meerdere Trusted-Shops-ID's configureren

Heb je een multishop, bijvoorbeeld omdat je je producten in meerdere talen verkoopt? Klik daarna in de plug-in op de button “Configure my shops” in het gele kader om terug te keren naar het gelijknamige webshopoverzicht.

Van hieruit kun je – onafhankelijk van je hoofdwebshop – al je webshops in andere talen naar wens configureren.

Wil je achteraf veranderingen aanbrengen in een geconfigureerde shop? Selecteer dan in het gele kader in de bovenste vervolgkeuzelijst de gewenste webshop om naar configuratie van deze webshop over te schakelen.