Menedżer Wizerunku – FAQ

 

Tutaj znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące reputacji cyfrowej.

Czym dokładnie jest Menedżer Wizerunku?

Twój cyfrowy wizerunek jest dla Trusted Shops bardzo ważny. Dzięki naszemu rozwiązaniu można łatwo zbierać opinie i pokazywać innym Klientom, jak bardzo zadowoleni są ci, którzy dokonali zakupu w Twoim sklepie.

Aby otrzymywać pozytywne opinie także na innych profilach, Trusted Shops może przekierowywać część tych osób, które są zapraszane do wystawienia opinii, do profili innych usług, takich jak Google Moja Firma (Google My Business) po prostu, jaki procent wszystkich zaproszeń ma być przekierowywany do innego serwisu, a Trusted Shops w zautomatyzowany sposób przejmie ich dystrybucję. Kiedy Użytkownicy wystawiają opinię, nie pojawia się ona na Twoim profilu Trusted Shops, lecz w ustalonym przedtem profilu innej usługi.

Jakie korzyści może czerpać moje przedsiębiorstwo z Menedżera Wizerunku?

Nawet jeżeli reklamujesz się na swoim dobrze ocenianym profilu Trusted Shops, na przykład na swojej witrynie internetowej, istnieją jednak inne serwisy, na których Twoje oceny być może nie są tak dobre.

Na platformach serwisowych typu Google, do których należy na przykład Google Maps, Klienci, ale też dowolne inne osoby mają możliwość oceniania Twojego biznesu. Prowadzi to często do tego, że opinie wystawiają częściej Klienci, którzy są niezadowoleni, niż tacy, którzy mają dobre doświadczenia.

Aby temu przeciwdziałać, Menedżer Wizerunku stwarza możliwość powiązania części zaproszeń do wystawienia opinii, które wysyłasz za pośrednictwem naszego systemu do swoich Klientów, nie z Trusted Shops, lecz z innym serwisem.

Możesz na przykład ustalić, że 10% wszystkich zaproszeń zachęcać będzie odpowiednich Klientów do wystawienia opinii na Twoim profilu Google Moja Firma.

W związku z tym, że opinie są reakcjami na zaproszenie, wypadają one z reguły znacznie lepiej, ponieważ pytamy o zdanie także zadowolonych Klientów, którzy bez zaproszenia nie wystawiliby swojej opinii.

Jak mogę dodać profil?

Nowy profil możesz dodać w przeglądzie profili w menu Cyfrową Renomę. Początkowo znajdziesz  w przeglądzie tylko swoją kartę profilową Trusted Shops. Kliknij na przycisk „Dodaj profil” z prawej strony obok swoich kart profilowych, aby uzupełnić profil.

Więcej na ten temat znajdziesz tutaj.

Jak znajdę link lub nazwę profilu online?

W tym przeglądzie znajdziesz informacje o tym, jak znaleźć link lub nazwę profilu online (na przykład Google Moja Firma) dać.

Jak mogę ustalić dystrybucję zaproszeń do wydawania opinii?

W zakładce Dystrybucja zaproszeń na swoim profilu Trusted Shops znajdziesz wszystkie profile, które zostały przez Ciebie dodane lub które możesz dodać.

Na początku konfiguracji Twój profil Trusted-Shops ustawiony jest na 100%.

Aby ustalić, że część zaproszeń do wystawienia opinii przekazywana będzie na inny, dodany przez Ciebie profil, kliknij na żądaną wartość procentową obok profilu znajdującego się obok i potwierdź, naciskając na „Zapisz”.

Wskaźnik dystrybucji (na pasku profilu) pokazuje na żywo podgląd, kiedy zmieniasz wartości procentowe.

Pamiętaj: Często  potrzebne jest konto użytkownika, na przykład w Google, aby wystawić opinię na innym profilu. Jest to przeszkodą dla niektórych użytkowników.

Szczegółową instrukcję znajdziesz w tym artykule.

Czy w przyszłości będą do wyboru dalsze profile online?

Kolejne profile będą na bieżąco dodawane. Brakuje Ci określonego profilu, który chętnie dodasz do Menedżera Wizerunku? Poinformuj nas, z jakich profili chcesz korzystać w przyszłości.

Rozdysponowanie wysłanych zaproszeń do wystawienia opinii w historii zaproszeń nie jest zgodne z rozkładem zaproszeń w Menedżerze Wizerunku. Dlaczego?

Menedżer Wizerunku nie ma dostępu do danych w historii zaproszeń. Z tego powodu podejmowanie decyzji, do której platformy opinii wysłać zaproszenie, nie obejmuje historii wcześniej wysłanych zaproszeń do wystawienia opinii. Ustawiając rozsyłanie zaproszeń w Menedżerze Wizerunku, określasz dokładne procentowe prawdopodobieństwo wysłania zaproszenia na odpowiednią platformę do wystawiania opinii.

Na przykład: Ustawiono, że 50% zaproszeń powinno zostać wysłanych do Trusted Shops, a 50% do Trustpilot. Jeśli tak, istnieje 50% szansy, że przesłane zaproszenie zostanie wysłane do Trustpilot. Menedżer Wizerunku nie uwzględnia liczby wcześniej wysłanych zaproszeń do Trustpilot podczas podejmowania decyzji.

W związku z tym istnieje możliwość, że liczba rzeczywiście wysłanych zaproszeń do wystawienia opinii nie będzie dokładnie taka sama, jak w Twojej konfiguracji.


Czy ten artykuł był pomocny?

Liczba użytkowników, którzy uważają ten artykuł za przydatny: 2 z 3