Co należy wiedzieć o usuwaniu danych osobowych klientów z zaproszeń?

Możesz wysyłać klientom zaproszenia do wystawienia opinii za pośrednictwem Trusted Shops.  Dane osobowe związane z wysyłką zaproszeń są przetwarzane i przechowywane przez Trusted Shops w imieniu Twojej firmy.

Usunięcie danych osobowych klientów z zaproszeniami umożliwia Tobie i Trusted Shops postępowanie zgodnie z rozporządzeniem o ochronie danych osobowych (RODO).

Jak długo dane dotyczące zaproszeń są przechowywane przez Trusted Shops?

Aby móc przechowywać dane osobowe, przechowywanie musi być powiązane z celem.

Trusted Shops przechowuje dane dotyczące zaproszeń klientów przez maksymalnie sześć miesięcy (180 dni). Po całkowitym zakończeniu zakupów online można dokonać oceny w ciągu sześciu miesięcy. W tym czasie dane zaproszeń są przechowywane w sposób ukierunkowany i zgodny z prawem.

Jak mogę usunąć dane osobowe dotyczące zaproszeń?

Zgodnie z RODO jako podmiot zlecający masz kontrolę nad danymi swoich klientów. Dlatego Trusted Shops oferuje następujące procedury usuwania danych:

  • Ręczne usuwanie: Dane dotyczące zaproszeń zostaną usunięte na żądanie.

Aby ręcznie usunąć dane dotyczące zaproszeń, należy wysłać zapytanie na następujący adres e-mail: privacy@trustedshops.com. W zapytaniu należy podać adres e-mail konkretnego klienta, który ma zostać usunięty.

Należy pamiętać, że klienci mogą również zażądać usunięcia swoich danych osobowych za pośrednictwem tego adresu e-mail.

Jakie dane zostaną usunięte?

Te dane osobowe zostaną usunięte:

  • Imię i nazwisko
  • Adres e-mail
  • Numer referencyjny

Wymienione dane zostaną usunięte w następujących bazach danych:

  • Event-Service
  • Invite-Scheduler-Service
  • Message-Delivery-Service
  • Invite-Service
  • Invite-Reminder-Service 

Jakie skutki niesie za sobą usunięcie danych dotyczących zaproszeń?

Po usunięciu danych zaproszenia klienta nie będą one już wyświetlane w Twojej Kronice Zaproszeń. 

MicrosoftTeams-image__19_.png

Jeśli zaplanowano wysyłanie zaproszeń do tego klienta  w późniejszym terminie, zostaną one również usunięte.

Jak mogę się upewnić, że dane zaproszenia zostały usunięte?

Każde usunięcie danych osobowych jest objęte protokołem usuwania, który można przeglądać w bazie danych.

Protokół usuwania zawiera następujące informacje:

  • Data i godzina usunięcia
  • Nazwa konta
  • Kanały
  • Liczba usuniętych rekordów
  • Typ usunięcia
  • Wpływ na kategorie i dane usuwania

W jaki sposób Trusted Shops może potwierdzić żądanie usunięcia danych?

Podobnie jak w przypadku protokołu usuwania, protokołowane są również zapytania.  Można je również wyświetlić w bazie danych.

Dziennik żądań zawiera następujące informacje:

  • Data i godzina zapytania
  • Powiązane kategorie i dane

Czy ten artykuł był pomocny?

Liczba użytkowników, którzy uważają ten artykuł za przydatny: 0 z 1